pátek 20. března 2015

Přežití v lidském světě

Kdo z vás by čekal z nadpisu článek o tom jaký je svět peklo a jak je těžké se denně vypořádávat s lidmi okolo bude zklamán. Tento článek bude o něčem co by jste na tomto blogu určitě nečekali. Jak jistě víte my aspergeři zaostáváme především v oblasti sociální,emoční a komunikativní. No a já si dovolím tu udělat reklamu jednomu pořadu,který právě na těchto věcech stojí. Myslím totiž,že i pro nás aspegery by mohl být přínosem v tom,že by jsme poznali stinnou stránku NT,jak spolu běžně komunikují,jak moc jsou schopní podrazů a tak podobně. Neznám pořad,který by mohl po sociální stránce přinést více možností učení se sociálním dovednostem než právě Survivor.
O co přesně jde-jde o Americkou reality show(i když má mnoho zahraničních verzí,včetně České která není příliš povedená) kde se vysadí 16 trosečníků(nebo 18 či 20 v závislosti na řadě) na pustém ostrově. Jsou rozděleni do dvou kmenů(nebo do tří či čtyř v závislosti na řadě) a soupeří spolu o vodu,jídlo,přístřesešk a v neposlední řadě o imunitu,která vítěznému kmeni zajištuje,že nepůjde na kmenovou radu. Kmen který výzvu o imunitu prohraje jde na kmenovou radu,kde se hlasováním zbaví jednoho svého člena a pošle ho domů. Tady jde právě o kámen úrazu-díky kmenovým radám se v této hře řeší mnoho situací v nichž velmi často sociálně selhávají i lidé,kteří mají do Aspergera daleko. Dá se říct,že to do jisté míry závisí i na tom jak jsou jednotliví soutěžící schopni přizpůsobit se drsným podmínkám v nichž mnohdy selhávají i ti jinak nejzdatnější a nejzkušenější. Jakmile počet hráčů klesne na 10,kmeny se spojí a všechny výzvy se stávají individuální. Tady je oproti kmenové fázi již ten rozdíl,že až na prvního vyloučeného po tomto spojení všichni ostatní neodcházejí domů ale stávají se členy poroty,která jakmile zbydou poslední 2 hráči(finalisté) vybere vítěze. Obvykle hlasuje podle jeho chování ve hře(jestli lhal,podrážel nebo hrál čestně či se jen vezl na zádech někoho). Vítěz nakonec vyhraje milion dolarů a titul poslední přeživší.
Čím může být pro Aspergera sledování této soutěže přínosné? Jde přímo o bránu do světa,který je pro něho tak neznámí. Může pozorovat chování různých lidí v různých situacích nenápadně aniž by mohl být nařčen ze zírání. A pokud vím tak jiný způsob učení se sociálním dovednostem,než pozorování lidí při jejich uplatňování neexistuje. Můj známý,který chodil do APLY mi říkal,že samotná asociace doporučuje sledování seriálů a reality show jako jejich výuku. A jistě víte,že sledovám Ulice či Ordinace toho moc nezískáte,poněvadž jde o seriály(alespoň z mého hlediska) vyloženě odpadové. Proto dopručuji zejména tento pořad,jelikož já sám jsem se díky němu již mnoho věcí naučil. Více o něm najdete zde:
Prvních 22 řad najdete v Češtině,jelikož je již odvysílala Prima Cool. Kdyby vás show hodně zaujala a chtěli jste si pustit zbytek,můžete si ji stáhnout z diskuzního fóra výše uvedené stránky v angličtině. Pokud tento germánský jazyk neovládáte,můžete si taktéž na této stránce stáhnout titulky.

Žádné komentáře:

Okomentovat